تفاوت سیستم های BIOS با UEFI

تفاوت سیستم های BIOS با UEFI
BIOS چیست؟
BIOS مخفف Basic Input/Output System نوعی Firmware یا میان افزار است و اولین برنامه ای است که پس از روشن کردن سیستم اجرا می شود. این Firmware درون چیپی بر روی مادربورد قرار دارد. BIOS وظیفه راه اندازی و تست سخت افزار های سیستم را بر عهده دارد. پس از چک کردن سخت افزار سیستم عامل را پیدا کرده و کنترل سیستم را به او می سپارد.
BIOS در کجا قرار دارد؟
در مادربرد های قدیمی BIOS در حافظه رم قرار دارد. در مادربرد های جدید، BIOS در حافظه Flash ( همچنان بر روی BIOS ) قرار دارد.
فایده قرار گیری BIOS در حافظه Flash چیست؟
این کار باعث می شود که BIOS را راحت تر بروزرسانی کرد، Feature های جدید را به آن اضافه کرد و باگ های آن را گرفت.
معایب قرار گیری BIOS در حافظه Flash چیست؟
خطر آلوده شدن BIOS توسط Rootkit های بایوسی هم از معایب قرار گرفتن BIOS در حافظه Flash است.
Dual-BIOS چیست؟
در بعضی از مادربرد ها، دو چیپ BIOS قرار داده می شود که یکی از چیپ ها به عنوان چیپ اصلی ( Main BIOS ) و دیگری به عنوان چیپ پشتیبان ( Backup BIOS ) است. در صورتی که چیپ اصلی دچار مشکل شود، چیپ پشتیبان وارد عمل می شود و تنظیمات پیش فرض خود سیستم را راه اندازی می کند.
سیستم های UEFI چیست؟
UEFI مخفف (Unified Extensible Firmware Interface) و مدل توسعه یافته از EFI است. EFI برای اولین توسط شرکت اینتل به عنوان واسطی بین Firmware)مانند BIOS) و سیستم عامل برای کامپیوتر های با معماری IA طراحی و پیاده سازی شد. آخرین نسخه اختصاصی شرکت اینتل از EFI، EFI 1.10 است. برای اطلاع از ورژن فعلی UEFI می توانید به وب سایت https://www.uefi.org مراجعه کنید.
مزایای UEFI چیست؟
سرعت UEFI نسبت به BIOS چندین برابر است یا به عبارت دیگر UEFI یک BIOS پیشرفته تر است که امکانات بیشتری را به کاربر ارائه می دهد.
معایب UEFI چیست؟
سیستم هایی که از تکنولوژی UEFI بهرمند هستند، نیازمند ویندوز های پشتیبانی UEFI و هارد های نوع “GPT” است. به خاطر همین بیشتر کاربران سیستم عامل خود را بر اساس BIOS عوض می کنند.
نکته: بیشتر سیستم هایی که از قابلیت UEFI بهرمند هستند، قابلیت BIOS را دارند و می توان سیستم را به BIOS تغییر داد.
UEFI چه ارتباطی به سیستم عامل دارد؟
برای نصب سیستم عامل بر روی سیستم های UEFI باید حتما سیستم عامل پشتیبانی UEFI داشته باشد. البته این تنها کافی نیست بلکه نوع هارد دیسک سیستم شما باید حتما از نوع “GPT” باشد. سیستم هایی که UEFI نیستند نوع هارد دیسک آنها از نوع “MBR” است.
نکته: در صورتی که ویندوز خود را بر اساس BIOS نصب کردید، نوع سیستم خود را به UEFI تغییر دهید باید مجدد ویندوز را نصب کنید!
نکته: اگر سیستم شما UEFI است، فقط ویندوز هایی که پشتیبانی UEFI دارند می توان نصب کرد.
آیا ویندوز من UEFI است؟
بهرین راه فهمیدن اینکه آیا ویندوز فعلی من UEFI است یا خیر در زیر گفته شده است ???
مرحله اول:
دکمه “پنجره(ویندوز) + R” را فشار دهید تا “RUN” باز شود.
مرحله دوم:
سپس در “RUN” کلمه ( MSINFO32 ) را تایپ کنید و روی گزینه OK کلیک کنید.
مرحله سوم:
در پنجره باز شده، از بخش “BIOS Mode” می توانید نوع ویندوز خود را مشاهده کنید.
اگر “BIOS Mode” از نوع UEFI باشد، ویندوز شما بر اساس UEFI نصب شده است و نوع هارد سیستم شما از نوع GPT است، اگر هم “BIOS Mode” از نوع UEFI نباشد، ویندوز شما بر اساس UEFI نصب نشده است و نوع هارد سیستم شما MBR است.
نتیجه گیری
سرعت UEFI نسبت به BIOS بیشتر است، اما UEFI را هر سیستمی پشتیبانی نمی کند، علاوه بر این هارد مورد نیاز برای پشتیبانی از UEFI باید حتما از نوع GPT باشد.
سخن پایانی
امیدوارم آموزش “تفاوت سیستم های BIOS با UEFI” برای شما عزیزان کاربردی باشد. در صورتی که سوالی دارید از با آی دی Globalizationreport@ در تلگرام، در میان بگذارید.
لینک کوتاه مطلب: https://b2n.ir/300910
[button color=”blue” size=”medium” link=”https://t.me/tarasheha” icon=”” target=”true”]کانال آموزشگاه تراشه[/button]
درباره آکادمی تراشه
تیم تولید محتوا آکادمی تراشه به منظور بهبود در امر پشتیبانی آنلاین هنرجویان دوره های مختلف ایجاد شد
نوشتههای بیشتر از آکادمی تراشه
دیدگاهتان را بنویسید