شبکه چیست ؟
اساسا شبکه کامپیوتری شامل حداقل دو کامپیوتر یا دستگاه تحت شبکه است که از طریق یک کانال ارتباطی اطلاعات خود را با یکدیگر به اشتراک گذاشته و به هم متصل می شوند . اما چرا باید از شبکه کامپیوتری استفاده کنیم .
استفاده از ساختار شبکه ، اهداف مختلفی دارد که همه ی آنها در تلاش هستند تا شرایط را بهبود داده و زمینه را جهت برقراری ارتباط بیشتر و با کیفیت تر آماده کنند . برخی از مهمترین اهداف عبارتند از :
- از بین بردن محدودیت های جغرافیایی ؛ به عنوان مثال شما می توانید از هر جای دنیا که می خواهید، ایمیل خود را چک کنید.
- صرفه جوی در زمان و هزینه ؛ شما می توانید از سیستم های تلفن اینترنتی مانند تلگرام ، واتساپ و … استفاده کنید، در این حالت شما تنها هزینه مربوط به اینترنت را پرداخت خواهید کرد.
- به اشتراک گذاشتن منابع جهت استفاده عمومی ؛ اشتراک و منتشر کردن مطالب مفید در وب یا بلاگ همچنین اشتراک گذاری تجهیزاتی مانند پرینتر و اسکنر در شبکه جهت دسترسی تمام افراد به آن را می توان از جمله مثال های این ویژگی معرفی نمود.
- امنیت ؛ شاید این بخش کمی تامل بر انگیز باشد چرا که در بسیاری از موارد شنیده ایم که شبکه امن نیست اما چرا یکی از مزایای استفاده از شبکه ، امنیت است؟ شما می توانید با راه اندازی یک دامین ( سیستم عامل تحت شبکه ) ، دسترسی کاربران را تعیین و مدیریت کنید به عنوان مثال می توانید پورت های USB آنها را غیر فعال کنید تا بدینوسیله از ویروسی شدن سیستم های آنها جلوگیری کنید.
شبکه کامپیوتری معمولا دارای تقسیم بندی های متفاوتی است که یکی از انواع آن ، انواع شبکه از لحاظ منطقی است که عبارتند از :
-
شبکه نظیر به نظیر یا شبکه Peer To Peer یا شبکه P2P
شبکه ی نظیر به نظیر معمولا برای شبکه هایی که تعداد اجزا یا کامپیوتر های آن کمتر از ۱۰ عدد است پیشنهاد می شود. در شبکه Peer To Peer ، هیچ ایستگاه ویژه برای نگهداری یا به اشتراک گذاشتن منابع وجود ندارد و هر کامپیوتر می تواند با کامپیوتر دیگر ارتباط برقرار کند نام دیگر این ساختار ، Work Group می باشد .
-
شبکه مبتنی بر سرویس دهنده یا شبکه Server Based
در این نوع تقسیم بندی ، یک کامپیوتر به عنوان سرویس دهنده انجام وظیفه کرده و تمامی فایل های اشتراکی را نگهداری می کند در شبکه مبتنی بر سرویس دهنده یک کامپیوتر بانک های اطلاعاتی مختلف را در خود نگهداری می کند و بقیه کامپیوتر ها فایل های خود را بر روی این کامپیوتر منتقل می کنند . در این حالت پردازش در کامپیوتر سرویس دهنده انجام می شود. ساختار شبکه های بانکی در گذشته از این نوع بود ( البته برخی از بانک ها هنوز هم در حال استفاده از این نوع شبکه هستند )
-
شبکه مبتنی بر سرویس دهنده – سرویس گیرنده یا شبکه کلاینت سرور
در شبکه های مبتنی بر Client / Server هر دستگاه یا کامپیوتر درخواست انجام کارش را به سرویس دهنده یا سرور ارسال می کند ، سرور پس از اجرای وظیفه ، نتیجه را به کامپیوتر درخواست کننده یا کلاینت بازگشت می دهد. حجم اطلاعات مبادله شده در این مدل نسبت به مدل دوم کمتر بوده و کاربرد های بیشتری دارد. نام دیگر این ساختار ، شبکه ی دامین ( Domain Network ) می باشد و استفاده از سرویس هایی مانند Active Directory در این ساختار بسیار رایج است.
نوع دیگر تقسیم بندی شبکه های کامپیوتری از لحاظ اندازه و مقیاس است. انواع شبکه ها از نظر مقیاس بصورت زیر می باشد:
-
شبکه PAN یا شبکه Personal Area Network
کوچکترین شبکه یا شبکه شخصی یک شبکه کامپیوتری است که جهت ارتباط بین کامپیوتر و وسایل جانبی متصل به آن مانند تلفن ، رایانه جیبی ، پرینتر و وسایلی شبیه به آن مورد استفاده قرار می گیرد.
-
شبکه LAN یا شبکه Local Area Network
شبکه LAN یا شبکه محلی یک شبکه کامپیوتری در محدوده جغرافیایی کوچک مانند خانه یا دفتر کار می باشد . کامپیوتر ها در این شبکه کوچک به یکدیگر متصل شده و یک شبکه محلی را می سازند.
-
شبکه MAN یا شبکه Metropolitan Area Network
شبکه MAN یک شبکه کامپیوتری بزرگ یا یک شبکه کلان شهری است که یک منطقه وسیع شامل یک شهر را در بر می گیرد. در شبکه MAN انواع زیر ساخت ها شامل فیبر نوری ، بی سیم و کابل شبکه مورد استفاده قرار می گیرند و تجهیزات متعددی به یکدیگر متصل می شوند.
-
شبکه Wan یا شبکه Wide Area Network
شبکه گسترده یا شبکه WAN یک شبکه کامپیوتری بزرگ است که یک ناحیه جغرافیایی وسیع را پوشش می دهد. وسعت این منطقه می تواند شامل چند کشور یا چند قاره باشد. شبکه WAN معمولا جهت ارائه خدمات عمومی مانند خدمات مخابراتی می باشد.